Topielec
- Maciej Zając
- 4 lis 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Ciasto drożdżowe wyrabia się na różne sposoby i od wieków. Na Górnym Śląsku nosi nazwę kołocza śląskiego. Zazwyczaj wypełnione jest masą makową, serową lub inną i ma posypkę na wierzchu. W Niemczech znane w wersji świątecznej jako Stollen.
Historia ciasta Stollen sięga aż XIV w., a jego najbardziej popularna wersja pochodzi z Drezna. Tam też do dziś odbywa się coroczny jarmark Striezelmarkt, podczas którego przygotowywane jest olbrzymie ciasto, a dochód z jego sprzedaży przeznacza się na wybrany cel charytatywny. Stollen to ciasto bez jajek, z proporcjonalnie niewielką ilością cukru. Początkowo nie dodawano cukru, ponieważ był dla wielu rodzin za drogi. W Niemczech Stollen nazywa się również Christbrot, z racji przygotowywania go właśnie na święta. Ale nasze ciasto będzie tradycyjne, z jajkami i cukrem, dziecinnie proste w wykonaniu. I choć nie aż tak wykwintne jak wersja niemiecka, zapewniam, że pyszne. Co do niego dodacie, zależy już wyłącznie od Waszej wyobraźni.
W skład topielca wchodzi: mąka pszenna, żółtka, drożdże, mleko, masło, cukier.
Lista składników
Ciasto:
750g mąki pszennej
4 jajka i 1 żółtko
100g świeżych drożdży
200g masła
250 ml mleka
170 g cukru
20 g cukru wanilinowego
Kruszonka
180 g mąki
100 g cukru
125 g roztopionego masła
Materiały:
mikser
papier do pieczenia
forma do pieczenia
piekarnik
Czas wykonania:
1 godzina 30 minut
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Topimy i studzimy masło, delikatnie podgrzewamy mleko. Do mleka dodajemy rozdrobnione drożdże oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy dokładnie i odstawiamy aż urośnie.

Krok 2
W misie miksera mieszamy drożdże z mlekiem, mąkę, jaja, żółtko oraz roztopione masło. Wszystko wyrabiamy przez około 5 minut.

Krok 3
W dużej misce umieszczamy zimną wodę a następnie "topimy" w niej wyrobione ciasto. Czekamy aż wypłynie. W tym czasie mieszamy mąką, masło oraz cukier na kruszonkę i rozgrzewamy piekarnik do 50 stopni.
Po wypłynięciu ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką, Wkładamy do piekarnika na około 10 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 50 minut. Smacznego!

Kommentarer