top of page

Topielec

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 4 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Ciasto drożdżowe wyrabia się na różne sposoby i od wieków. Na Górnym Śląsku nosi nazwę kołocza śląskiego. Zazwyczaj wypełnione jest masą makową, serową lub inną i ma posypkę na wierzchu. W Niemczech znane w wersji świątecznej jako Stollen.



Historia ciasta Stollen sięga aż XIV w., a jego najbardziej popularna wersja pochodzi z Drezna. Tam też do dziś odbywa się coroczny jarmark Striezelmarkt, podczas którego przygotowywane jest olbrzymie ciasto, a dochód z jego sprzedaży przeznacza się na wybrany cel charytatywny. Stollen to ciasto bez jajek, z proporcjonalnie niewielką ilością cukru. Początkowo nie dodawano cukru, ponieważ był dla wielu rodzin za drogi. W Niemczech Stollen nazywa się również Christbrot, z racji przygotowywania go właśnie na święta. Ale nasze ciasto będzie tradycyjne, z jajkami i cukrem, dziecinnie proste w wykonaniu. I choć nie aż tak wykwintne jak wersja niemiecka, zapewniam, że pyszne. Co do niego dodacie, zależy już wyłącznie od Waszej wyobraźni.

W skład topielca wchodzi: mąka pszenna, żółtka, drożdże, mleko, masło, cukier.

 

Lista składników

Ciasto:

  • 750g mąki pszennej

  • 4 jajka i 1 żółtko

  • 100g świeżych drożdży

  • 200g masła

  • 250 ml mleka

  • 170 g cukru

  • 20 g cukru wanilinowego

Kruszonka

  • 180 g mąki

  • 100 g cukru

  • 125 g roztopionego masła

Materiały:

  • mikser

  • papier do pieczenia

  • forma do pieczenia

  • piekarnik

Czas wykonania:

  • 1 godzina 30 minut

Poziom trudności:

  • średni

 

Krok 1

Topimy i studzimy masło, delikatnie podgrzewamy mleko. Do mleka dodajemy rozdrobnione drożdże oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy dokładnie i odstawiamy aż urośnie.



Krok 2

W misie miksera mieszamy drożdże z mlekiem, mąkę, jaja, żółtko oraz roztopione masło. Wszystko wyrabiamy przez około 5 minut.



Krok 3

W dużej misce umieszczamy zimną wodę a następnie "topimy" w niej wyrobione ciasto. Czekamy aż wypłynie. W tym czasie mieszamy mąką, masło oraz cukier na kruszonkę i rozgrzewamy piekarnik do 50 stopni.


Po wypłynięciu ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką, Wkładamy do piekarnika na około 10 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 50 minut. Smacznego!




Kommentarer


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page