top of page

Kluski Hałuski

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Kartofle od XIX wieku zajmowały ważne miejsce w diecie górali podhalańskich. Były jedną z niewielu warzyw, z których można było otrzymać zadawalający zbiór na tej mało urodzajnej ziemi. Podhalanie przygotowywali je w różnych wariantach: „gotowane i spożywane „tłuczone” lub „nietłuczone” z mlekiem, omastą, kwaśnicą, żurem lub wymieszane z gotowaną kapustą”.  



Wykorzystywane były również do przygotowania znanych na terenie Podhala klusek tarcioków, zwanych także kluskami scykanymi lub buktami. Najczęściej sporządzano je w czasie wykopów, a na wiosnę w czasie wykrawania ziemniaków do sadzenia.

Do tarcioków potrzebujemy ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, boczek wędzony, cebule oraz sól i pieprz.

Przygotowanie tarcioków rozpoczyna się od obrania ziemniaków i starcia na tarle, a następnie odcedza się ziemniaczaną masę od krochmalu. Do utartych ziemniaków dodawane są mąka, surowe jajko, sól oraz odciśnięty sok powstały podczas tarcia (stąd jedna z nazw tej potrawy) – wszystkie składniki są mieszane. Po uzyskaniu sprężystego ciasta, ręcznie formowane są nieduże, podłużne kluseczki, które wrzucane są do gotującej, koniecznie osolonej wody. Po ugotowaniu tarcioki zazwyczaj polewane zostają dla smaku skwarkami ze słoniny.

W jednym z przeprowadzonych wywiadów etnograficznych pojawia się poniższe stwierdzenie dotyczące tarcioków:

„Kluski trza zrobić z sercem i dobrze uwarzyć, a jak fajno gaździna je podo to tyz lepiej smakują”

Ówcześnie tarcioki są jednym z głównych punktów menu regionalnych karcz podhalańskich i cieszą się niesłabnącą popularnością wśród gości z kraju oraz świata spragnionych regionalnych przysmaków.

 

Lista składników:

  • 500g ziemniaków

  • 150 g mąki ziemniacznej

  • 300 g boczku wędzonego

  • 2 cebule

  • 2 łyżeczki soli

Materiały:

  • tarka

  • garnek

  • patelnia

Czas wykonania:

  • 30 minut

Poziom trudności:

  • łatwy

 

Krok 1


Ziemniaki zcieramy na tarce z drobnymi oczkami. Odciskamy z nich płyn do miski, nie wylewamy go. Dodajemy do nich sól oraz mąkę i wyrabiamy, jeśli masa się nie lepi i jest zbyt sucha możemy dodać wodę wyciśniętą z ziemniaków.

Krok 2

Nabieramy łyżką porcje ciasta i wrzucamy do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotujemy aż kluski będą miękkie. W tym samym czasie wysmażamy boczek pokrojony w kosteczkę oraz posiekaną drobno cebulką.

Smacznego!




Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page