Szpajza
- Maciej Zając
- 4 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Na całym obszarze Górnego Śląska jednym z najpopularniejszych deserów podawanych po obiedzie przy okazji ważnych uroczystości takich jak odpust, wesele lub pierwsza komunia, była szpajza. Deser ten znany był zapewne od końca XIX wieku, ale szczególnie popularny stał się w XX wieku.
Szpajza to śląski deser, który w smaku przypomina dobrze znaną kremowo-budyniową piankę oblaną polewą czekoladową.
Szpajza śląska to wyjątkowy przysmak, który może być wykonany z czekoladą, kakao albo sokiem cytrynowym. Należy zwrócić uwagę, że szpajza przygotowywana jest na bazie żelatyny i alkoholu. Szpajza po polsku to deser przypominający popularną we Włoszech panna cottę i jako deser tworzona jest na bazie ubitych z cukrem żółtek, które przypominają prosty kogel-mogel. Szpajza czekoladowa z alkoholem to także sposób na podwieczorek w rodzinnym gronie. Zdecydowanie wśród dorosłych znajomych szpajza śląska będzie hitem spotkania. Alternatywnie do szpajza można dodać bakalie co wzbogaci jej smak.
Do jej przygotowania potrzebujemy jajek, cukru i żelatyny.
Lista składników
5 łyżeczek żelatyny
5 jajek
5 łyżek cukru
1/2 szklanki wody
sok z cytryny lub kakao (w zależności od smaku).
100g migdały prażone
10 g rodzynek
Materiały:
mikser
Czas wykonania:
20 minut
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1
Jajka sparzamy wrzątkiem, następnie rozbijamy je i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli aż do osiągnięcia sztywnej piany. Następnie dodajemy cukier, żółtka i znowu ubijamy.

Krok 2
Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie a następnie podgrzewamy aż się rozpuści. Do masy dodajemy sok z cytryny lub kakao. Ostudzoną żelatynę wlewamy powoli do masy, delikatnie miksując. Rozlewamy do szklanek lub pucharków. Odkładamy żeby zastygła. Dekorujemy rodzynkami/migdałami.
Smacznego!

Comments