top of page

Marmelada z dyni po cieszyńsku

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 4 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Na Śląsku Cieszyńskim przetwory z dyni są dobrze znane od pokoleń. W wielu kucharskich książkach dotyczących kuchni śląskiej znajdujemy receptury przygotowania potraw z dyni, rośliny popularnej w przydomowych ogrodach na Śląsku. W publikacji „Nasza Kuchnia” Walburgii Fójcikowej wydanej w kwietniu 1937 roku w Czeskim Cieszynie, a będącej nieocenioną skarbnicą tradycyjnych przepisów kuchni Śląska Cieszyńskiego, znajdujemy przepis na „marmeladę” (określenie marmolady w gwarze śląskiej) z dyni.



Potrzebujemy do niej: dyni, soku z cytryny, cukru, cynamonu, anyżu, imbiru i goździków lub jabłek.

„Do tego użyć miękkich dyni. Oczyszczone pokrajać w drobną kostkę, skropić dobrze sokiem cytrynowym albo białym winem i zostawić do dnia następnego. Zagotować je w rondlu kamiennym z dodatkiem poćwiartowanych i odłupanych jabłek kwaskowatych. Gdy owoce są miękkie przefasować je przez gęste sito. Dynię i jabłka dusić pod przykrywą często mieszając. Przefasowaną miazgę nastawić z rondlem na mierny ogień, dodać jeszcze sok z kilku cytryn, wsypać łyżeczkę przesianego imbiru, wrzucić kilka kawałków skórki cytrynowej lub pomarańczowej dla zapachu, które trzeba później odrzucić i smażyć na ogniu często mieszając, aby się marmelada nie przypaliła. Na 1 kg przefasowanej miazgi 1 kg cukru. Chcąc dać marmeladzie smak delikatny, należy dodać do smażenia trochę esencji gruszkowej”.

Natomiast w książce „Kuchnia Polska” pod redakcją mgr Marii Librowskiej (1979 rok) autorzy wyjaśniają pojęcie marmolady, które brzmi: „Marmolady podobnie jak dżemy, można przygotowywać prawie ze wszystkich owoców. Przygotowuje się je z jednego gatunku owocu lub kilku, dobranych według smaku. Dobrym dodatkiem jest rokitnik: można też do niektórych marmolad dodawać przetarte pomidory lub dynię. W marmoladzie owoce są zawsze rozgotowane i przetarte”.

Poniżej przedstawiamy współczesny przepis.

 

Lista składników

  • dynia hokkaido

  • 4 jabłka

  • sok cytrynowy lub białe wino

  • 500 g cukru

Materiały:

  • mikser

  • sito

Czas wykonania:

  • 30 minut + 24 godziny "marynowania"

Poziom trudności:

  • średni

 

Krok 1

Dynie czyściym a następnie kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy winem lub sokiem z cytryny i zostawiamy do następnego dnia.



Krok 2

Dynię wraz z jabłkami podsmażamy na patelni przez 10 minut a następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie przecedzamy zawartość patelni przez grube sito, wsypujemy cukier oraz przyprawy do smaku (imbir, cynamon, goździki). Marmoladę przełożyć do słoików, smacznego!






Comentarios


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page