Marmelada z dyni po cieszyńsku
- Maciej Zając
- 4 lis 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Na Śląsku Cieszyńskim przetwory z dyni są dobrze znane od pokoleń. W wielu kucharskich książkach dotyczących kuchni śląskiej znajdujemy receptury przygotowania potraw z dyni, rośliny popularnej w przydomowych ogrodach na Śląsku. W publikacji „Nasza Kuchnia” Walburgii Fójcikowej wydanej w kwietniu 1937 roku w Czeskim Cieszynie, a będącej nieocenioną skarbnicą tradycyjnych przepisów kuchni Śląska Cieszyńskiego, znajdujemy przepis na „marmeladę” (określenie marmolady w gwarze śląskiej) z dyni.
Potrzebujemy do niej: dyni, soku z cytryny, cukru, cynamonu, anyżu, imbiru i goździków lub jabłek.
„Do tego użyć miękkich dyni. Oczyszczone pokrajać w drobną kostkę, skropić dobrze sokiem cytrynowym albo białym winem i zostawić do dnia następnego. Zagotować je w rondlu kamiennym z dodatkiem poćwiartowanych i odłupanych jabłek kwaskowatych. Gdy owoce są miękkie przefasować je przez gęste sito. Dynię i jabłka dusić pod przykrywą często mieszając. Przefasowaną miazgę nastawić z rondlem na mierny ogień, dodać jeszcze sok z kilku cytryn, wsypać łyżeczkę przesianego imbiru, wrzucić kilka kawałków skórki cytrynowej lub pomarańczowej dla zapachu, które trzeba później odrzucić i smażyć na ogniu często mieszając, aby się marmelada nie przypaliła. Na 1 kg przefasowanej miazgi 1 kg cukru. Chcąc dać marmeladzie smak delikatny, należy dodać do smażenia trochę esencji gruszkowej”.
Natomiast w książce „Kuchnia Polska” pod redakcją mgr Marii Librowskiej (1979 rok) autorzy wyjaśniają pojęcie marmolady, które brzmi: „Marmolady podobnie jak dżemy, można przygotowywać prawie ze wszystkich owoców. Przygotowuje się je z jednego gatunku owocu lub kilku, dobranych według smaku. Dobrym dodatkiem jest rokitnik: można też do niektórych marmolad dodawać przetarte pomidory lub dynię. W marmoladzie owoce są zawsze rozgotowane i przetarte”.
Poniżej przedstawiamy współczesny przepis.
Lista składników
dynia hokkaido
4 jabłka
sok cytrynowy lub białe wino
500 g cukru
Materiały:
mikser
sito
Czas wykonania:
30 minut + 24 godziny "marynowania"
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Dynie czyściym a następnie kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy winem lub sokiem z cytryny i zostawiamy do następnego dnia.

Krok 2
Dynię wraz z jabłkami podsmażamy na patelni przez 10 minut a następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie przecedzamy zawartość patelni przez grube sito, wsypujemy cukier oraz przyprawy do smaku (imbir, cynamon, goździki). Marmoladę przełożyć do słoików, smacznego!

Comentarios