Kremarz
- Maciej Zając
- 6 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Dla większości turystów Zakopane na słodko to niestety gofry z bitą śmietaną i owocami serwowane na Krupówkach. Na całe szczęście jest słodka i oryginalna alternatywa. Jednym z tradycyjnych wyrobów cukierniczych z Podhala jest „kremarz” czyli przekładane ciasto.
Lista składników:
500 g mąki
pół szklanki cukru pudru
60 g masła
1 jajko
5 łyżek miodu
2 łyżki śmietany
Krem:
200 g masła
500 ml mleka
5 łyżek kaszy manny
pół szklanki cukru
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
Materiały:
piekarnik
forma
łaźnia wodna
Czas wykonania:
2 godziny
Poziom trudności:
trudny
Krok 1
Do garnuszka wsadzamy miód, masło oraz cukier puder. Podgrzewamy aż masło się stopi. Następnie studzimy, dodajemy mąkę, jajko oraz śmietanę i zagniatamy. Dzielimy ciasto na 3 części, wałkujemy na kwadraty i wypiekamy każdy osobno w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.

Krok 2
Kiedy blaty się pieką przygotujemy krem, odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim kasze manną. Pozostałe mleko gotujemy a nastepnie łączym z kaszką. Podgrzewamy dalej, teraz już na małym ogniu, aż masa będzie gęsta. Dodajemy cukier. Blaty przekładamy masą.

Krok 3
Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy. Czekoladę łamiemy na kawąłki, dodajemy śmietankę i umieszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy tak długo, aż czekolada się nie rozpuści. Polewamy nią gotowe ciasto. Smacznego!

Comentarios