top of page

Kremarz

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Dla większości turystów Zakopane na słodko to niestety gofry z bitą śmietaną i owocami serwowane na Krupówkach. Na całe szczęście jest słodka i oryginalna alternatywa. Jednym z tradycyjnych  wyrobów cukierniczych z Podhala jest „kremarz” czyli przekładane ciasto.


 

Lista składników:

  • 500 g mąki

  • pół szklanki cukru pudru

  • 60 g masła

  • 1 jajko

  • 5 łyżek miodu

  • 2 łyżki śmietany

Krem:

  • 200 g masła

  • 500 ml mleka

  • 5 łyżek kaszy manny

  • pół szklanki cukru

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 3 łyżki śmietanki 30%

Materiały:

  • piekarnik

  • forma

  • łaźnia wodna

Czas wykonania:

  • 2 godziny

Poziom trudności:

  • trudny

 

Krok 1


Do garnuszka wsadzamy miód, masło oraz cukier puder. Podgrzewamy aż masło się stopi. Następnie studzimy, dodajemy mąkę, jajko oraz śmietanę i zagniatamy. Dzielimy ciasto na 3 części, wałkujemy na kwadraty i wypiekamy każdy osobno w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.



Krok 2

Kiedy blaty się pieką przygotujemy krem, odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim kasze manną. Pozostałe mleko gotujemy a nastepnie łączym z kaszką. Podgrzewamy dalej, teraz już na małym ogniu, aż masa będzie gęsta. Dodajemy cukier. Blaty przekładamy masą.


Krok 3

Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy. Czekoladę łamiemy na kawąłki, dodajemy śmietankę i umieszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy tak długo, aż czekolada się nie rozpuści. Polewamy nią gotowe ciasto. Smacznego!



Comentarios


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page