Kiszka szwedzka
- Maciej Zając
- 7 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Historia miejscowości Szwecja, wsi niedaleko od Wałcza, związana jest z Pomorzem. Została założona 10 kwietnia 1590 r. z inicjatywy wałeckiego starosty hrabiego Hieronima Gostowskiego oraz radnych Gregor’a oraz Johannes’a Horn.
„Specyfika rolnictwa związana była z występującymi na tych terenach glebami, klimatem, warunkami geograficznymi, formami gospodarki oraz wytwarzanymi pod ich wpływem tradycjami kulinarnymi”. Po upowszechnieniu się uprawy ziemniaków na ziemiach polskich z czasem miejscowość Szwecja zasłynęła z ich uprawy, które z uwagi na funkcjonowanie gorzelni wykorzystywano do produkcji spirytusu, choć gościły one na stołach w różnych odsłonach kulinarnych.
Bardzo popularną i tanią potrawą przygotowywaną na bazie ziemniaków była kiszka szwedzka, której nazwa pochodzi właśnie od miejscowości a nie od kraju. Wygląda jak pętka kiełbasy, w przekroju widoczna jest w niej masa ze skwarkami z boczku, długości ok. 15-20 cm. Po upieczeniu jej skórka jest lekko brązowa i złocista, na przekroju jasna. Kiszkę szwedzką można spożywać na gorąco bądź na zimno.
Zachowała się relacja z wywiadu etnograficznego opisująca specyfikę życia w Szwecji:
„Była bieda, większość miała to co w gospodarstwie: ziemniaki, kasze, świniaki. Robiło się kiełbasy, kaszanki i te kiszkę też ze swoich świniaków i każdy miał ziemniaki”.
Skład i Sposób przygotowania kiszki opisany zostła w wywiadzie etnograficznym jedna z mieszkanek Szwecji.
Lista składników
5 kg ziemniaków - surowych
1 kg ziemniaków ugotowanych
1 kg boczku surowego
0.5 kg boczku wędzonego
1 kg cebuli
1/2 szklanki kaszy manny
jelita do kiełbasy
Materiały:
garnek
patelnia
tarka
Czas wykonania:
2 godziny
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Ziemniaki (surowe) zbieramy na tarce z drobnymi oczkami. Następnie ucieramy także ziemniaki gotowane.

Krok 2
Podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę razem z surowym boczkiem na średnim ogniu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy kaszę mannę.

Krok 3
Napełniamy jelita farszem a następnie parzy przez około 10 minut na lekkim ogniu. Smacznego!

Комментарии