top of page

Kiszka szwedzka

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 7 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Historia miejscowości Szwecja, wsi niedaleko od Wałcza, związana jest z Pomorzem. Została założona 10 kwietnia 1590 r. z inicjatywy wałeckiego starosty hrabiego Hieronima Gostowskiego oraz radnych Gregor’a oraz Johannes’a Horn.



„Specyfika rolnictwa związana była z występującymi na tych terenach glebami, klimatem, warunkami geograficznymi, formami gospodarki oraz wytwarzanymi pod ich wpływem tradycjami kulinarnymi”. Po upowszechnieniu się uprawy ziemniaków na ziemiach polskich z czasem miejscowość Szwecja zasłynęła z ich uprawy, które z uwagi na funkcjonowanie gorzelni wykorzystywano do produkcji spirytusu, choć gościły one na stołach w różnych odsłonach kulinarnych.

Bardzo popularną i tanią potrawą przygotowywaną na bazie ziemniaków była kiszka szwedzka, której nazwa pochodzi właśnie od miejscowości a nie od kraju. Wygląda jak pętka kiełbasy, w przekroju widoczna jest w niej masa ze skwarkami z boczku, długości ok. 15-20 cm. Po upieczeniu jej skórka jest lekko brązowa i złocista, na przekroju jasna.  Kiszkę szwedzką można spożywać na gorąco bądź na zimno.

Zachowała się relacja z wywiadu etnograficznego opisująca specyfikę życia w Szwecji:

„Była bieda, większość miała to co w gospodarstwie: ziemniaki, kasze, świniaki. Robiło się kiełbasy, kaszanki i te kiszkę też ze swoich świniaków i każdy miał ziemniaki”.

Skład i Sposób przygotowania kiszki opisany zostła w wywiadzie etnograficznym jedna z mieszkanek Szwecji.

 

Lista składników

  • 5 kg ziemniaków - surowych

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych

  • 1 kg boczku surowego

  • 0.5 kg boczku wędzonego

  • 1 kg cebuli

  • 1/2 szklanki kaszy manny

  • jelita do kiełbasy


Materiały:

  • garnek

  • patelnia

  • tarka


Czas wykonania:

  • 2 godziny


Poziom trudności:

  • średni

 

Krok 1


Ziemniaki (surowe) zbieramy na tarce z drobnymi oczkami. Następnie ucieramy także ziemniaki gotowane.



Krok 2


Podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę razem z surowym boczkiem na średnim ogniu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy kaszę mannę.



Krok 3

Napełniamy jelita farszem a następnie parzy przez około 10 minut na lekkim ogniu. Smacznego!



Комментарии


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page