Farszynki
- Maciej Zając
- 6 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Tradycyjna kuchnia wschodniopruskiego regionu Polski, dzisiejszego obszaru Warmii i Mazur, opierała się przede wszystkim na daniach z ziemniaków. Kartoflanka, plince, babka czy szare kluski kartoflane były podstawą pożywienia mieszkańców.
Jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw na bazie tej bulwy we wschodniej części Polski były farszynki. Przepis na mazurską potrawę przywiozły ze sobą gospodynie przesiedlone po II wojnie światowej z Kresów Wschodnich.
Farszynki wyglądałem przypominają kartacze. To ziemniaczane ciasto nadziewane mięsem mielonym. W odróżnieniu od kartaczy farszynki smaży się, a nie gotuje. Ciasto przygotowywane jest z ugotowanych ziemniaków, które mle się w maszynce do mielenia mięsa. Do sporządzenia ciasta na farszynki potrzebny jest kilogram ugotowanych ziemniaków, mąka ziemniaczana, jaja i sól. Farsz przygotowywany jest z 30 dag gotowanego mięsa wieprzowego, jaj, cebuli oraz masła. Ciasto nadziane farszem, formowane jest na kształt niewielkich kotletów, które smaży się na smalcu, aż uzyskają złoty kolor.
Lista składników:
700 g ziemniaków
50 g masła
50 ml mleka
150 g mąki ziemniaczanej
350 g mielonego mięsa wieprzowego
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej
bułka tarta
Materiały:
garnek
patelnia
Czas wykonania:
1 godzina
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1
Obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie aż będa miękkie. Tłuczemy na puree i mieszamy z jednym jajkiem, masłem, mlekiem i mąką.

Krok 2
Mięso solimy, pieprzymy oraz dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i jedno jajko. Mieszamy.
Z mięsa formujemy kulki, kładziemy na wyrobionych z ciasta ziemniaczanego placuszkach i zawijamy.

Krok 3
Każdą z kulek panierujemy w bułce tartej i smażymy w formie placka. Smacznego!

Comments