top of page

Farszynki

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Tradycyjna kuchnia wschodniopruskiego regionu Polski, dzisiejszego obszaru Warmii i Mazur, opierała się przede wszystkim na daniach z ziemniaków. Kartoflanka, plince, babka czy szare kluski kartoflane były podstawą pożywienia mieszkańców.

 


Jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw na bazie tej bulwy we  wschodniej części Polski były farszynki. Przepis na mazurską potrawę przywiozły ze sobą gospodynie przesiedlone po II wojnie światowej z Kresów Wschodnich.

Farszynki wyglądałem przypominają kartacze. To ziemniaczane ciasto nadziewane mięsem mielonym. W odróżnieniu od kartaczy farszynki smaży się, a nie gotuje. Ciasto przygotowywane jest z ugotowanych ziemniaków, które mle się w maszynce do mielenia mięsa. Do sporządzenia ciasta na farszynki potrzebny jest kilogram ugotowanych ziemniaków, mąka ziemniaczana, jaja i sól. Farsz przygotowywany jest z 30 dag gotowanego mięsa wieprzowego, jaj, cebuli oraz masła. Ciasto nadziane farszem, formowane jest na kształt niewielkich kotletów, które smaży się na smalcu, aż uzyskają złoty kolor.

 

Lista składników:

  • 700 g ziemniaków

  • 50 g masła

  • 50 ml mleka

  • 150 g mąki ziemniaczanej

  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • bułka tarta

Materiały:

  • garnek

  • patelnia

Czas wykonania:

  • 1 godzina

Poziom trudności:

  • łatwy

 

Krok 1


Obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie aż będa miękkie. Tłuczemy na puree i mieszamy z jednym jajkiem, masłem, mlekiem i mąką.



Krok 2

Mięso solimy, pieprzymy oraz dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i jedno jajko. Mieszamy.

Z mięsa formujemy kulki, kładziemy na wyrobionych z ciasta ziemniaczanego placuszkach i zawijamy.



Krok 3

Każdą z kulek panierujemy w bułce tartej i smażymy w formie placka. Smacznego!



Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page