top of page
Szukaj


Kluski Hałuski
Kartofle od XIX wieku zajmowały ważne miejsce w diecie górali podhalańskich. Były jedną z niewielu warzyw, z których można było otrzymać...
6 lis 20232 minut(y) czytania
0


Zupa scypa
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad rodem z kuchni górali podhalańskich to zasmakuj się w prostej zupie „scypa”. Jest to...
5 lis 20231 minut(y) czytania
0


Kwaśnica z żeberkiem
Kwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni podhalańskiej. Jest to zupa przygotowywana z kiszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z...
5 lis 20231 minut(y) czytania
0


Wielkopolskie grzyby solone
Grzyby na terenach słowiańskich od tysiącleci były jednym z elementów pożywienia, jakie dawały ludziom w okresie zbieractwa i myślistwa...
4 lis 20232 minut(y) czytania
0


Rogale marcińskie
To rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i niektórych innych częściach Wielkopolski z okazji Dnia...
4 lis 20232 minut(y) czytania
0


Szneki z glancem
Szneka z glancem to słodka przekąska, z której stolica Wielkopolski jest szczególnie dumna. Szneka z glancem to gwarowa nazwa drożdżówki...
4 lis 20232 minut(y) czytania
0


Zrazy zawijane po wielkopolsku
Wołowina na różne sposoby była przygotowywana już w średniowieczu. Z reguły była trudniej dostępna i droższa od pozostałych gatunków...
4 lis 20232 minut(y) czytania
0


Pyry z gzikiem
Pyry z gzikiem (w południowej Wielkopolsce także: pyry z gziką) to postne danie kuchni wielkopolskiej złożone z ziemniaków (w gwarze...
4 lis 20231 minut(y) czytania
0


Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Dzyndzałki, dzybdzałki czy dzybdzaliki to rodzaj pierożków przypominających tradycyjne, litewskie kołduny. Dzyndzałki z hreczką i...
4 lis 20232 minut(y) czytania
0


Kaczka po wielkopolsku
Kaczka domowa ptak domowy, który pochodzi od dzikiej kaczki – krzyżówki, udomowionej przed ok. 2500 laty. Bardzo cenione były kaczki w...
4 lis 20232 minut(y) czytania
0


Ślepe ryby
Ślepe ryby to tradycyjna zupa powszechnie gotowana w Wielkopolsce, która oprócz nazwy z rybami nie ma nic wspólnego. Określenie to...
4 lis 20232 minut(y) czytania
0


Parzybroda
Parzybroda to charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej zupa z kapusty. W książce Tradycyjne potrawy wielkopolskie możemy znaleźć...
4 lis 20232 minut(y) czytania
0


Galart
Galart lub też tzw. zimne nóżki to popularna w Wielkopolsce zimna przekąska, przyrządzana z nóżek wieprzowych i warzyw. Podaje się ją z...
4 lis 20232 minut(y) czytania
0


Marmelada z dyni po cieszyńsku
Na Śląsku Cieszyńskim przetwory z dyni są dobrze znane od pokoleń. W wielu kucharskich książkach dotyczących kuchni śląskiej znajdujemy...
4 lis 20232 minut(y) czytania
0


Schab po sztygarsku
Tradycyjny stół śląski sprzed I wojny światowej był bardzo skromny. Spożywano wówczas przede wszystkim zupy: z jarzyn, polewki mleczne,...
4 lis 20232 minut(y) czytania
0


Tradycyjne kłobuckie prażuchy z młodą kapustą
Kluski czarne (kluski polskie, tarte, szare, żelazne) – rodzaj klusek przygotowanych z surowych i gotowanych ziemniaków, formowane w...
4 lis 20232 minut(y) czytania
0


Rolada wołowa z czornymi kluskami i modrą kapustą
Z wywiadów przeprowadzonych z mieszkańcami Świerklańca, Bytomia, Radzionkowa, Zbrosławic wynika, że rolada wołowa znana była już w...
4 lis 20233 minut(y) czytania
0
bottom of page