top of page
Szukaj


Gęś pomorska pieczona
Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą epoki nowożytnej. Natomiast prosperity produkcji nastąpiła w XIX wieku, kiedy to w...
7 lis 20232 minut(y) czytania
0


Kiszka szwedzka
Historia miejscowości Szwecja, wsi niedaleko od Wałcza, związana jest z Pomorzem. Została założona 10 kwietnia 1590 r. z inicjatywy...
7 lis 20231 minut(y) czytania
0


Polewka z ryb po kaszubsku
W kuchni kaszubskiej z racji bliskości Bałtyku kluczowe znaczenie miały ryby, które gotowano, pieczono, suszono czy wędzono konsumowano...
6 lis 20231 minut(y) czytania
0


Parzybroda
Parzybroda to typowa zupa kuchni kociewskiej, o której tutejsze gospodynie mówią, że jest smaczna, zdrowa, tania, łatwa do przygotowania...
6 lis 20232 minut(y) czytania
0


Pikle Kociewskie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych już w 2008 roku, w kategorii „Warzywa i owoce” w województwie woj. Pomorskim....
6 lis 20231 minut(y) czytania
0


Marcepan królewiecki
To niewielkie, upieczone ciasteczka, wypełnione nadzieniem w różnym kształcie uzależnionym od użytej formy. Wielkość po upieczeniu jest...
6 lis 20232 minut(y) czytania
0


Klopsy królewieckie
Obecnie na Warmię i Mazury wracają dawne wschodniopruskie receptury. Potrawy wykonane według nich można zasmakować w tutejszych...
6 lis 20232 minut(y) czytania
0


Farszynki
Tradycyjna kuchnia wschodniopruskiego regionu Polski, dzisiejszego obszaru Warmii i Mazur, opierała się przede wszystkim na daniach z...
6 lis 20231 minut(y) czytania
0


Marchew po mazursku
Marchew po mazursku, jest potrawą silnie zakorzenioną w odwiecznej tradycji kulinarnej regionu Warmii i Mazur. Prawdopodobnie od XVI...
6 lis 20232 minut(y) czytania
0


Warmińska zupa rybna
Ryb na obszarze południowej Warmii nie brakowało, jednak mieszkańcy mogli je łowić bez ograniczeń tylko do początku XX wieku. Zgodnie z...
6 lis 20231 minut(y) czytania
0


Kartoflanka po wschodnioprusku
Jest to zupa ziemniaczana z widocznymi kawałkami wędzonki i kiełbasy. Tradycyjna kuchnia wschodniopruskiego regionu Polski, dzisiejszego...
6 lis 20232 minut(y) czytania
0


Smarowidło z gęsi
Z powodu niezwykłych walorów krajobrazowych Warmii i Mazur oraz dużej ilości zbiorników wodnych, hodowla ptactwa wodnego, w tym przede...
6 lis 20232 minut(y) czytania
0


Hrube baby
Tradycje góralskie ukazują bogactwo kultury, muzyki, gwary oraz stroju, ale równie istotną rolę odgrywa ich kuchnia, nieprawdaż? Ale czy...
6 lis 20232 minut(y) czytania
0


Podhalańskie bombolki
Sekretem kuchni regionalnej Podhala –jest jej prostota, genialne połączenie zwyczajnych, łatwo dostępnych, naturalnych składników. Wyroby...
6 lis 20231 minut(y) czytania
0


Pieczona podhalańska baranina
Pasterstwo to jedna z najstarszych i najważniejszych form gospodarki górali podhalańskich, dla której miejscem eksploatacji od wieków...
6 lis 20232 minut(y) czytania
0


Kapusta po góralsku
Ważne miejsce w pożywieniu górali podhalańskich zajmowała i do dnia dzisiejszego zajmuje kiszona kapusta będąca elementem codziennego...
6 lis 20232 minut(y) czytania
0
bottom of page