top of page
Szukaj


Brukowiec Mazurski
Piernik należy do najstarszych ciast. Wywodzi się z tzw. miodowników wielkich – wielkich bochnów chleba robionych na miodzie. Pochodzi z...
29 gru 20232 minut(y) czytania
0


Kluski Scykane (Tarcioki)
Kartofle od XIX wieku zajmowały ważne miejsce w diecie górali podhalańskich. Były jedną z niewielu warzyw, z których można było otrzymać...
29 gru 20232 minut(y) czytania
0


Szare Kluchy ze Skwarkami
W XIX wieku w Wielkopolsce wielką karierę zaczął robić ziemniak, z którego przyrządzano wiele potraw. Jedną z podstawowych potraw...
12 gru 20233 minut(y) czytania
0


Ogórki kiszone
Tradycje konserwowania żywności na Warmii Mazurach były znane od stuleci tak samo jak i w innych regionach. Zakonserwowane warzywa i...
11 gru 20231 minut(y) czytania
0


Zupa Kminkowa
Kminek, sam w sobie, jest istotnym składnikiem dawnej kuchni krakowskiej wchodzącej w skład kuchni galicyjskiej. Zbierali go i...
11 gru 20231 minut(y) czytania
0


Żurek po Krakowsku
Nazwa Żur pochodzi od niemieckiego słowa saure, co oznacza kwaśny. Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego aromatycznych zup sięga...
11 gru 20232 minut(y) czytania
0


Galicyjskie Jabłko Kiszone
Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności szczególnie w minionych czasach. W wyniku tego procesu cukry proste zawarte...
11 gru 20232 minut(y) czytania
0


Kwaszone ogórki po lwowsku
Tradycje dotyczące domowego przetwórstwa owoców i warzyw w regionie kresów mają długą historię, sięgającą odległych czasów. Nasi...
7 lis 20232 minut(y) czytania
0


Cymes z marchwi i jabłek
Cymes z marchwi i jabłka, znany również jako sałatka z marchwi i jabłek, to potrawa o głębokich korzeniach historycznych i kulturowych,...
7 lis 20232 minut(y) czytania
0


Ormiański piław barani
Ormiański piław barani to wyjątkowa potrawa kresowa, której korzenie sięgają długich tradycji kulinarnych Armenii. Ten wyśmienity przepis...
7 lis 20233 minut(y) czytania
0


Kołduny litewskie
Kołduny, nazywane również koldunami, stanowią nieodłączny element kuchni litewskiej, a ich historia sięga XIX wieku. To małe, gotowane...
7 lis 20232 minut(y) czytania
0


Chłodnik litewski
W epoce dynastii Jagiellońskiej zaszły znaczące zmiany w kuchni staropolskiej, która zaczęła wpływać na Litwę, podobnie jak kuchnia...
7 lis 20232 minut(y) czytania
0


Żur Kresowy
Żur kresowy, to wyjątkowa zupa, która stanowi istotny element kulinarnego dziedzictwa Kresów Wschodnich. Jego historia sięga dawnych...
7 lis 20232 minut(y) czytania
0


Pulwerkuch (Ciasto proszkowe)
Ciasto to nazywane jest w języku polskim „szybką babką” ponieważ ukręcenie jej w makutrze zabiera niewiele czasu. Już po pierwszej wojnie...
7 lis 20231 minut(y) czytania
0


Wafle gdańskie
Do tradycyjnych karnawałowych kaszubskich wypieków należały różnego rodzaju słodkie łakocie takie jak chruściki, pączki, ciastka anyżki,...
7 lis 20232 minut(y) czytania
0
bottom of page